Lednice – poskládejte v ní potraviny správně

Lednice – poskládejte v ní potraviny správně

18 srpna, 2021
Redakce DPU

Získejte nejaktuálnější

informace a zkušenosti

s předstihem

Rajčata a paprika do šuplíků, šunku do dvířek – vyjmenovali jsme právě sestavu z vaší kuchyně? Tak zpozorněte, protože ukládáte potraviny do lednice špatně. Uchovávání potravin má svá pravidla, která mají vliv na jejich čerstvost a kvalitu.

Správná teplota je základ

Ať už narovnáte potraviny do lednice sebe lépe, jejich čerstvost dobře neudržíte, jestliže vaše lednice má špatně nastavenou teplotu. Teplota uvnitř chladničky by se měla pohybovat mezi 4 až 8 stupni Celsia. Počítejte ale s tím, že v každé části lednice bude teplota maličko jiná – teplý vzduch stoupá, naopak studený klesá. Uvádí se, že u každého patra je teplota odlišná dokonce o celý 1 °C. V přihrádkách na dveřích může přitom být až 11 °C. Je proto tak důležité správně rozvrhnout, kam kterou potravinu umístit.

Jak vše správně do lednice poskládat?

Zelenina a ovoce patři do nejnižší části chladničky. Většina modelů zde má umístěné praktické boxy. Je zde pro ně totiž ideální vlhkost. Před uložením je nemyjte, ale určitě je vyndejte z igelitových sáčků.

Nad spodními šuplíky nalezneme první poličku. I zde je zvýšená vlhkost a nižší teplota, a proto sem patří syrové maso a ryby. Dobře je oddělte od ostatních potravin, např. pomocí folie, alobalu či plastového sáčku, aby nekontaminovali další potraviny v lednici.

Do prostřední přihrádky patří otevřené masové konzervy a paštiky. Dále tepelně upravené maso, šunku a ostatní uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko a ostatní mléčné výrobky. Již načaté mléčné výrobky vždycky zabalte do potravinové fólie nebo uzavřete do krabičky – na trhu naleznete i speciální právě na sýry. Zpomalíte tak ještě více zkažení. To samé platí u aromatických sýrů, které také uzavřete do obalů, aby vám nenačichly i ostatní potraviny. Také máslo by mělo být v krabičce – nezžlukne vám.

Úplně nejvýše je vhodné umístit již uvařené pokrmy a věci určené k rychlé spotřebě jako dezerty, saláty či chlebíčky. Do lednice nikdy nevkládejte teplé jídlo – v lednici zbytečně zvýšíte teplotu, a to by mohlo vést ke zkažení ostatních potravin.

Co umístit do dvířek?

Jak už bylo řečeno, dvířka chladničky jsou tím nejteplejším místem. Nejnižší přihrádka většinou disponuje nejvyšším prostorem, do kterého se skvěle vejdou lahve a kartony s nápoji nebo otevřené omáčky, jako je kečup.

O poličku výše naleznete místo pro otevřené plechovky, konzervy, zavařeniny a marmelády. Umístit sem můžete také máslo a margarín. Poslední přihrádka je určena pro vajíčka a často také obsahuje speciální držák, díky kterému se nerozbijí. Vajíčka do lednice nikdy nevkládejte v papírovém obalu, protože může obsahovat nezdravé mikroorganismy, které mohou kontaminovat ostatní jídlo.

Co do lednice nepatří?

Jsou také potraviny, které do ledničky nepatří a zabírají nám tam jen místo a chladem je můžeme zničit. Do lednice nedávejte:

  • Kávu
  • Čokoládu a čokoládové pomazánky
  • Ořechy a ořechová másla
  • Pečivo
  • Med
  • Zázvor
  • Neotevřené plechovky a konzervy (paštiky, konzervovanou zeleninu, rybičky apod.)

Překvapí vás, ale do lednice nepatří i některé druhy ovoce a zeleniny:

  • Česnek a cibule
  • Neporcovaný meloun
  • Papriky
  • Rajčata
  • Banány
  • Mango
  • Citrusy
  • Ananas

Další podobné články

Aktuálně o energetických úsporách

Aktuálně o energetických úsporách

Energetické úspory nejsou jen otázkou vaší peněženky, ale jsou v centru pozornosti celé společnosti. V případě bytových domů se však setkáváme s jedinečnou výzvou: jak dosáhnout efektivního snižování …

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.