Druhů vysavačů na trhu přibývá a vyznat se v nich není snadné. Zvolíte sáčkový, nebo bezsáčkový? Je pro vás vhodnější klasický podlahový vysavač, nebo je lepší tyčový? A co takhle robotický vysavač? Máme pro vás přehled funkcí, výhod i nevýhod.
V kuchyni se pohybujeme kvůli pandemii koronaviru daleko více. Řada z nás by si nyní ráda vylepšila i vybavení kuchyně. Nepostradatelným náčiním jsou určitě pánve, kterých trh nabízí nepřeberné množství.
Nejprve se zastavte a řekněte si, co byste v nové pánvi nejčastěji vařili. Budete v ní převážně smažit? Chcete v ní také restovat? Budete v ní dělat jen maso, nebo ji využijete také na směsi, na které potřebuje větší objem? Na všechny otázky si v klidu odpovězte a až poté vybírejte. Zohlednit musíte velikost i materiál.
Univerzální řešení
Hledáte na otázky těžko odpovědi. Sáhněte po tzv. univerzální pánvi. Na ní můžete smažit řízky, restovat kuřecí nudličky, pražit zeleninu a je vhodná i na vaječnou omeletu či palačinky a lívance. Pokud však budete chtít dělat steaky, bude vás limitovat nepřilnavý povrch, který nedovoluje pánev dostatečně rozpálit. Problém také nastane u dušení zeleniny či vaření omáček – zde vám bude chybět větší objem a poklička.
Co na steaky?
Na již zmíněné steaky se nejlépe hodí litinová nebo nerezová pánev. U nich oceníte neomezenou životnost a možnost rozpálit tuk pod maso. Rozloučit se ale musíte s nepřilnavým povrchem, protože suroviny se na nich bez oleje či tuku připalují.
To pravé pro dušení
Zvolit můžete také pánev, která často spíše připomíná již hrnec. Její nedílnou součástí je poklička. Tato nádoba spojuje výhody pánve, tedy velké dno, ale zároveň velký objem a pokličku, což je typické pro hrnce. Díky tomu jsou vhodné pro podlití připravovaných potravin a následné dušení. Vyznačují se také dlouhou rukojetí a madlem a na trhu také najdete typy, které můžete vložit i s pokličkou do trouby a pokrm v ní zapéct.
A co typ sporáku?
Vhodnou pánev vybírejte také podle toho, zda se hodí na váš sporák. Většinu prodávaných pánví lze použít na plynové a elektrické vařiče, ale ne každá se hodí na indukční desky. Pánev na indukci totiž musí mít ve dně ocel – to však bývá uvedeno na obale produktu.
Další podobné články
Lednice – poskládejte v ní potraviny správně
Rajčata a paprika do šuplíků, šunku do dvířek – vyjmenovali jsme právě sestavu z vaší kuchyně? Tak zpozorněte, protože ukládáte potraviny do lednice špatně. Uchovávání potravin má svá pravidla, která mají vliv na jejich čerstvost a kvalitu.
Vybíráte kuchyňský dřez? Zaměřte se na materiál
Myčky nádobí sice rychle dobývají naše kuchyně, ale dřez prostě bude v kuchyních nepostradatelný zřejmě navždy. Jak si ale vhodný dřez vybrat? A jaký zvolit materiál?