Správa bytového domu aneb jak si vybrat správce a jak si s ním nastavit fungující spolupráci
Kvalitní správa bytového domu může vlastníkům ušetřit značné peníze a mnoho starostí. Jak vybrat toho správného správce?
Rajčata a paprika do šuplíků, šunku do dvířek – vyjmenovali jsme právě sestavu z vaší kuchyně? Tak zpozorněte, protože ukládáte potraviny do lednice špatně. Uchovávání potravin má svá pravidla, která mají vliv na jejich čerstvost a kvalitu.
Ať už narovnáte potraviny do lednice sebe lépe, jejich čerstvost dobře neudržíte, jestliže vaše lednice má špatně nastavenou teplotu. Teplota uvnitř chladničky by se měla pohybovat mezi 4 až 8 stupni Celsia. Počítejte ale s tím, že v každé části lednice bude teplota maličko jiná – teplý vzduch stoupá, naopak studený klesá. Uvádí se, že u každého patra je teplota odlišná dokonce o celý 1 °C. V přihrádkách na dveřích může přitom být až 11 °C. Je proto tak důležité správně rozvrhnout, kam kterou potravinu umístit.
Zelenina a ovoce patři do nejnižší části chladničky. Většina modelů zde má umístěné praktické boxy. Je zde pro ně totiž ideální vlhkost. Před uložením je nemyjte, ale určitě je vyndejte z igelitových sáčků.
Nad spodními šuplíky nalezneme první poličku. I zde je zvýšená vlhkost a nižší teplota, a proto sem patří syrové maso a ryby. Dobře je oddělte od ostatních potravin, např. pomocí folie, alobalu či plastového sáčku, aby nekontaminovali další potraviny v lednici.
Do prostřední přihrádky patří otevřené masové konzervy a paštiky. Dále tepelně upravené maso, šunku a ostatní uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko a ostatní mléčné výrobky. Již načaté mléčné výrobky vždycky zabalte do potravinové fólie nebo uzavřete do krabičky – na trhu naleznete i speciální právě na sýry. Zpomalíte tak ještě více zkažení. To samé platí u aromatických sýrů, které také uzavřete do obalů, aby vám nenačichly i ostatní potraviny. Také máslo by mělo být v krabičce – nezžlukne vám.
Úplně nejvýše je vhodné umístit již uvařené pokrmy a věci určené k rychlé spotřebě jako dezerty, saláty či chlebíčky. Do lednice nikdy nevkládejte teplé jídlo – v lednici zbytečně zvýšíte teplotu, a to by mohlo vést ke zkažení ostatních potravin.
Jak už bylo řečeno, dvířka chladničky jsou tím nejteplejším místem. Nejnižší přihrádka většinou disponuje nejvyšším prostorem, do kterého se skvěle vejdou lahve a kartony s nápoji nebo otevřené omáčky, jako je kečup.
O poličku výše naleznete místo pro otevřené plechovky, konzervy, zavařeniny a marmelády. Umístit sem můžete také máslo a margarín. Poslední přihrádka je určena pro vajíčka a často také obsahuje speciální držák, díky kterému se nerozbijí. Vajíčka do lednice nikdy nevkládejte v papírovém obalu, protože může obsahovat nezdravé mikroorganismy, které mohou kontaminovat ostatní jídlo.
Jsou také potraviny, které do ledničky nepatří a zabírají nám tam jen místo a chladem je můžeme zničit. Do lednice nedávejte:
Překvapí vás, ale do lednice nepatří i některé druhy ovoce a zeleniny:
Kvalitní správa bytového domu může vlastníkům ušetřit značné peníze a mnoho starostí. Jak vybrat toho správného správce?
Pořízení fotovoltaiky pro bytový dům je stále výrazně složitější, než pár solárních panelů na rodinný domek, zejména pokud jde o administrativu. Nemusí vás to ale zajímat, pokud máte zkušeného partnera. Domy sobě jsou na úsporné technologie pro SVJ a bytová družstva specialista.
Energetické úspory nejsou jen otázkou vaší peněženky, ale jsou v centru pozornosti celé společnosti. V případě bytových domů se však setkáváme s jedinečnou výzvou: jak dosáhnout efektivního snižování …