Sklokeramika, nebo indukce?
Indukční varná deska je dobrá volba

min. čtení · Nezařazené ·

Sporáky s litinovými plotnami už v moderní kuchyni nenajdete. Vystřídaly je varné plochy se sklokeramickým povrchem. Dnes už ale i ony mají silného konkurenta – indukční varné desky.

Flexibilita – ani velký hrnec nevadí

Také vybíráte vhodný průměr hrnce podle velikosti vyznačené varné plochy? U indukce už nemusíte. Jednou z velkých vhod je flexibilita varné plochy, která se automaticky přizpůsobí velikosti a tvaru varných nádob. Ať už potřebujete dvě varné zóny různých velikostí nebo jednu velkou varnou zónu, není problém – stačí zapnout zvolený režim a můžete propojovat jednotlivé části podle potřeby.

Bezpečnost – klidně si sáhněte, popálení nehrozí

Při použití indukce je aktivní pouze konkrétní varná zóna a teplo se tvoří jen tam, kde se dno varné nádoby dotýká varné zóny. Na okolní volné povrchy se teplo nepřenáší, proto nehrozí popálení.

Rychlost – je zbytečné trávit čas tam, kde nemusíte

Díky indukci budete připravovat pokrmy podstatně rychleji. Přesvědčí vás pokus s litrem ohřívané vody. Přivést litr vody k varu trvá při indukci asi 3 minuty. Pro srovnání – při vaření na plynu je to téměř 5 minut.

Úspory energie – energie jsou drahé, neplaťte zbytečně tam, kde nemusíte

Indukční deska se zahřívá rychleji než kterýkoliv jiný typ varné plochy. Současně s úsporou času šetříme i peníze za energie, které kratší dobou vaření nemusíme spotřebovat. Díky flexibilitě varné plochy navíc předává teplo výhradně do dna nádoby.

Efektivně hospodařit s teplem nám umožňují i doplňkové funkce, které u některých indukčních varných ploch najdeme. Můžete si i vytvořit speciální varné plochy s přednastavenými teplotami. Díky tomu lze snadno přejít z varu na mírné vření bez nutnosti změny nastavení desky. V souvislosti s úsporami vám také může přijít vhod funkce, která sleduje u každé varné zóny úroveň zbytkového tepla, abyste ho mohli maximálně využít a optimalizovat tak spotřebu energie.

Jedinou podmínkou je používání nádobí pro indukci

Indukce funguje na principu elektromagnetického vlnění, které předává energii přímo varné nádobě. Nádobí na indukci proto vyžaduje speciální sendvičové feromagnetické dno, které je schopno tohoto přenosu. Poznáte ho jednoduše podle symbolu vlnovky na dně nádobí nebo na jeho obalu. Ověřit si vhodnost na indukci můžeme i velmi snadným pokusem, kdy stačí ke dnu hrnce přiložit magnet. Jestli se přichytí, bude nám hrnec na indukci fungovat.

klíčová slova:

Další podobné články

Čeho bychom se při zařizování interiéru měli vyvarovat?

Do zařizování interiéru se většinou lidé pouští s vervou a nadšením. Nedopatřením ale často dochází k zásadním chybám, které není vždy jednoduché vzít zpět a výsledek se bohužel často liší od představ, které máme. Jaké jsou hlavní přešlapy, kterých se…

Bytový dům zateplete tak, abyste si nepřidělávali starosti

Bytové domy se v České republice zateplují více než dvacet let. Některé z prvních zateplených fasád vypadají stále dobře, ovšem jiné byly již před patnácti lety zralé na stržení. Přitom jsme často přesvědčení, že zateplování je jednoduchá operace a že…




Zadejte hledané slovo a stiskněte Enter