Lednice – poskládejte v ní potraviny správně

8 min. čtení · z praxe ·

Rajčata a paprika do šuplíků, šunku do dvířek – vyjmenovali jsme právě sestavu z vaší kuchyně? Tak zpozorněte, protože ukládáte potraviny do lednice špatně. Uchovávání potravin má svá pravidla, která mají vliv na jejich čerstvost a kvalitu.

Správná teplota je základ

Ať už narovnáte potraviny do lednice sebe lépe, jejich čerstvost dobře neudržíte, jestliže vaše lednice má špatně nastavenou teplotu. Teplota uvnitř chladničky by se měla pohybovat mezi 4 až 8 stupni Celsia. Počítejte ale s tím, že v každé části lednice bude teplota maličko jiná – teplý vzduch stoupá, naopak studený klesá. Uvádí se, že u každého patra je teplota odlišná dokonce o celý 1 °C. V přihrádkách na dveřích může přitom být až 11 °C. Je proto tak důležité správně rozvrhnout, kam kterou potravinu umístit.

Jak vše správně do lednice poskládat?

Zelenina a ovoce patři do nejnižší části chladničky. Většina modelů zde má umístěné praktické boxy. Je zde pro ně totiž ideální vlhkost. Před uložením je nemyjte, ale určitě je vyndejte z igelitových sáčků.

Nad spodními šuplíky nalezneme první poličku. I zde je zvýšená vlhkost a nižší teplota, a proto sem patří syrové maso a ryby. Dobře je oddělte od ostatních potravin, např. pomocí folie, alobalu či plastového sáčku, aby nekontaminovali další potraviny v lednici.

Do prostřední přihrádky patří otevřené masové konzervy a paštiky. Dále tepelně upravené maso, šunku a ostatní uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko a ostatní mléčné výrobky. Již načaté mléčné výrobky vždycky zabalte do potravinové fólie nebo uzavřete do krabičky – na trhu naleznete i speciální právě na sýry. Zpomalíte tak ještě více zkažení. To samé platí u aromatických sýrů, které také uzavřete do obalů, aby vám nenačichly i ostatní potraviny. Také máslo by mělo být v krabičce – nezžlukne vám.

Úplně nejvýše je vhodné umístit již uvařené pokrmy a věci určené k rychlé spotřebě jako dezerty, saláty či chlebíčky. Do lednice nikdy nevkládejte teplé jídlo – v lednici zbytečně zvýšíte teplotu, a to by mohlo vést ke zkažení ostatních potravin.

Co umístit do dvířek?

Jak už bylo řečeno, dvířka chladničky jsou tím nejteplejším místem. Nejnižší přihrádka většinou disponuje nejvyšším prostorem, do kterého se skvěle vejdou lahve a kartony s nápoji nebo otevřené omáčky, jako je kečup.

O poličku výše naleznete místo pro otevřené plechovky, konzervy, zavařeniny a marmelády. Umístit sem můžete také máslo a margarín. Poslední přihrádka je určena pro vajíčka a často také obsahuje speciální držák, díky kterému se nerozbijí. Vajíčka do lednice nikdy nevkládejte v papírovém obalu, protože může obsahovat nezdravé mikroorganismy, které mohou kontaminovat ostatní jídlo.

Co do lednice nepatří?

Jsou také potraviny, které do ledničky nepatří a zabírají nám tam jen místo a chladem je můžeme zničit. Do lednice nedávejte:

  • Kávu
  • Čokoládu a čokoládové pomazánky
  • Ořechy a ořechová másla
  • Pečivo
  • Med
  • Zázvor
  • Neotevřené plechovky a konzervy (paštiky, konzervovanou zeleninu, rybičky apod.)

Překvapí vás, ale do lednice nepatří i některé druhy ovoce a zeleniny:

  • Česnek a cibule
  • Neporcovaný meloun
  • Papriky
  • Rajčata
  • Banány
  • Mango
  • Citrusy
  • Ananas

Další podobné články

Wellnes u vás doma. Užijte si masáž i vířivku

Relax, odpočinek – jedním slovem wellnes. V dnešní době již není nutné vyhledávat wellnes centra a odjíždět za odpočinkem mimo náš domov. Zrelaxovat se můžete v pohodlí svého domova. Vířivku či saunu si může dopřát doma každý, a to i…

Hlavní ochrana před zloději? Kvalitní zámek

Je až neuvěřitelné, kolik z nás nepoužívá u vchodových dveří zámek. Řada lidí při odchodu pouze zabouchne a dveře nezamkne. Avšak takové dveře nejsou pro případného zloděje žádnou překážkou. Obzvlášť nyní v době dovolených buďte obezřetnější a svůj majetek zamykejte,…




Zadejte hledané slovo a stiskněte Enter